sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Ikävä!

No ei oikeesti. Hähä.

Koska rakas ystäväni Iida varasti postausideani oudoista jenkkitavoista/asioista joka on ollu mun luonnoksissa viimeset puol vuotta, jouduin pistämään mun aivot raksuttamaan ja keksii jonkun vähän erilaisen mut silti informatiivisen postausidean. Sain sitten pienen mietintätuokion jälkeen idean listata asioita, joita ikävöin Suomesta ja asioista, joita tuun todennäkösesti ikävöimään täältä ens vuonna ku oon takasin kotimaassani. Pidemmittä puheitta, tästä se lähtee!




Asioita, joita ikävöin Suomesta.

1. Leipä
Alotin aluks otsikolla "ruisleipä" mut sit ku rupesin kirjottelemaan, tajusin et kaipaan suomalaisen leivän jokaista olomuotoa. Vaikka ruisleivän konsepti on näille melko vieras (ainoo ruisleipä jota oon onnistunu löytämään on paahtoleipämuodossa), ei nää kauheesti syö tuorettakaan leipää. Käytännössä ainoo leipä, mitä jenkkien ruokakaapista löytyy, on paahtoleipä, väriltään yleensä valkosempi ku lumi. Kaipaan patonkien ja tuoreen leivän luvattuun maahan!

2. Julkinen liikenne
Julkinen liikenne on oikeestaan melko kätevää. Muutama euro ja saat matkustaa vaikka Hakaniemestä Korsoon ilman suurempia ongelmia. Toista se on täällä, joudun aina pummailemaan kyytiä niin kavereilta ku host perheeltä; kävely ei tuu kysymykseenkään, koska mikään ei oo kävelymatkan päässä meiän kämpästä. Useimmat ihmiset hämmentyy suuresti, kun sanon käyttäväni julkista liikennettä - ja se, että oon ollu metrossa ja junassa saa monet uudelleenarvioimaan niitten maailmankuvaa.

3. Koulu
Ikävöin kyllä sitä suomalaista koulusysteemiä, missä saa ite tehä kurssivalinnat ja käydä tunnilla jos huvittaa ilman suurempia vaikeuksia koulun puolelta, jos et siellä ookkaan. Äiti kyllä käy melko kuumana jos joskus ei huvita lähteä tunnille. Ikävöin kans viidentoista minuutin välitunteja (täällä saan huimat viis minuuttia aikaa siirtyä luokasta toiseen) ja 45 minuutin ruokailuja. Ikävöin päivittäin vaihtuvaa lukkaria (täällä on joka päivä samat aineet samaan aikaan) ja ilmasta, oikeesti hyvää ja terveellistä kouluruokaa. Ikävöin koulupuvuttomuutta ja sitä, että useimmiten saa käydä vessassa kesken tunnin ja poistua luokasta ilman hall passia. Uskokaa tai älkää, mut ikävöin jopa koeviikkoja, koska ainakaan ei tarvinnu huolehtia kaikennäkösistä kokeista kesken jaksoa.

4. Suklaa!!
No words needed.

5. Mökkeily
Nyt kun alkaa säät vähän lämmetä, tänäänkin ulkona huimat 17 astetta, mulla on välillä sellanen fiilis että ois ihan mukavaa hurauttaa kaaralla järven rannalle loikoilemaan ja pullaa mussuttamaan isovanhempien hemmoteltavana. Täällä mökkikulttuuri on melko vieras konsepti. Joillain on oikeen mukavia kesäasuntoja meren rannalla, mut koska meri on vähintään kaheksan tunnin ajomatkan päässä, sellanen kevyt hurautus biitsille ei kovin usein tapahdu.

6. Perhe ja kaverit
Kai nyt tääki tänne piti laittaa ettei kukaan katkeroidu liikaa.




Asioita, joita tuun ikävöimään Amerikasta.

1. Pizza
Jos oot joskus maistanu Papa John's thick crust pepperoni pizzaa, oot maistanu palan taivasta. Sellanen paksu kerros juustoa ja kaikenlaisia transrasvoja ja suolaa saa mun makunystyrät huutamaan hallelujaa. Se on melko kaukana italialaisesta pizzasta mitä oon muutamaan kertaan Toskanassa päässyt maistelemaan, mut sanoisin että se on vähintäänkin yhtä hyvää. Suomalainen ohukaispizza näyttää säälittävältä pikku lätyskältä jenkkien taivaspizzaan verrattuna.

2. Ystävällisyys
Ihmiset on tosi avoimia ja ystävällisiä täällä! Vaikka small talk on aika vierasta mun vetäytyvälle suomalaiselle mielentilalle, hymy ja muutama sana kassatädin kanssa piristää kummasti päivää!

3. Sippy cups
Ne sellaset mukit, missä on se pilli messissä, periaatteessa muoviversio McDonald's mukista, on mun elämä! En tiiä miks, mut jostain syystä se kansi ja pilli saa mut tuntemaan oloni tosi amerikkalaiseks ja hörpin sitten siitä milloin vettä ja milloin limua.

4. Koulu
Tiiän et sanoin koulun myös tohon edelliseen osioon, mut jenkkikoulullakin on hyvät puolensa. Ekana tulee mieleen school spirit, mikä pitää sisällään maskotin, moton, värit ja kaikki urheilujoukkueet ja muut klubit. Vaik meiän koulun spiritti on melko matala, on silti mukavaa käydä pyörähtelemässä meiän koris- ja baseball-peleissä näin kevään puolella. Kävin myös yhessä jenkkifudismatsissa viime syksyn puolella, mut se oli melko tylsää koska a) hävittiin 70-30 tai jotain ja b) en ymmärrä siitä pelistä yhtään mitään. Jos meillä ois lätkäjengi en varmaan koskaan poistuis sieltä kaukalon puolelta.

5. Urheilu
Kaikki on kunnon urheilufriikkejä täällä! Täällä Louisvillessä on vähän sellanen Jokerit - HIFK -tilanne menoillaan, koska täällä on University of Kentucky ja University of Louisville, joilla on kummallakin tosi hyvät korisjoukkueet. Ei meillä tietenkään NBA -joukkuetta oo, mutta college-matsit on tosi seurattuja. Nyt just on menoillaan koriksen final four (koko maan top 4 joukkuetta), missä University of Kentucky on osallisena, ja kaikki on melko innostunetia siitä. Ite oon Louisville-fani, ne ei ihan niin pitkälle yltäny mut pääs kuitenki 16 parhaan joukkoon. Ne hävis melko katkerasti kolmella pisteellä mille muullekkaan ku Kentuckylle. Darnit.

6. Perhe ja kaverit
Katkeruuden välttämiseks. No ei, kyllä mulle oikeesti tulee ikävä Heatherii ja mun rakkaita host veljiä ja tietysti kaikkia ihmisiä koulussa ja muuallakin. Muita vaihtareita kans!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti